Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır?
Altın ya da gümüş alırken ilk yapmanız gereken teknik analize bir göz atmaktır. Ons ve Usd\Try kurundaki değişimler ülkemizdeki çeyrek, gram, ata, cumhuriyet gibi altınların TL rakamlarını da etkilemektedir. Ayrıca kuyumcu ya da bankalardan hangisini tercih ederseniz edin, alış ve satış aralığına işlem yapmadan önce mutlaka bakın ve en az fark hangisi ise orada işlem yapın.
10-15 TL alış satış rakamları özellikle kuyumcularda bulunabilirken, Forex’te ons altın işlemleri yaptığınız taktirde 0.50 $ gibi farklar sabit spread hizmeti sunan firmalar tarafından halen verilmektedir. Ayrıca kaldıraç oranları ile en düşük lottan birkaç birim fazla işlem yaparsanız (0.02,0.03… gibi) kazançlar daha dikkat çekici noktalara doğru gelebilmektedir.
Fırsatlar Hangi Dönemlerde Daha Fazla Olabilir?
Emtia yatırım araçları siyasi riskler, belirsizlikler, savaş durumları, krizler, ülke para biriminin değer kaybetmesi, borsaların düşüşe geçmesi gibi zamanlarda kendiniz biraz daha gösterebilmektedir. 1 kg buğday 3 TL ise ekonomik buhran denebilecek dönemlerde Usd\Try kurunun yükselmesi ile buğday ya da diğer emtialarda da yükselişler görmemiz abartılı olmayacaktır. Fakat bunun ne kadar yansıyabileceğini bilemiyoruz. Piyasalarda işlem gören emtiaları buradan öğrenebilirsiniz.
Krizin etkilerinin devamlılığı sürecek olursa emtia rakamlarındaki ivmenin devam etmesi bir ihtimal iken, toparlanma sürecinde emtialarda bir miktar zayıflama görmemiz de mümkündür. Adana pamuk borsası bu şehirdeki en iyi alış ve satış rakamlarını gözler önüne sererken, fındık, hayvan borsası… gibi alanlarda işlemde bulunmanız da mümkündür. Ayrıca bir konuya daha değinelim. Madem krizlerden konu açıldı, kriz dönemlerinde gayri menkul fiyatları geriler ve insanların alım gücü biraz zayıflar. Artık eskisi gibi araba, ev hatta alışverişe bile çıkmak istemeyebilirler. Sadece gerekli olanları alırlar diyebiliriz.
Kriz dönemlerinde bir fırsat varsa elinizde paranızda olduğu sürece ucuzlayan emlak fiyatlarından yararlanmak olabilir. 300.000 TL değerinde bir daire kriz aylarında 200.000 TL civarında bile alıcısını bulabilmektedir.
Fırsatları En Hızlı Nasıl Değerlendirebiliriz?
Ekonomi haberlerine baktığınız zaman altının bugün %5 değer kazandığı gibi haberleri görebilirsiniz. Fakat ilk yükselmeye başladığı anları takip etmek ve sizin için uygunsa işleme girmek için önünüzde anlık grafiklerin yanında hızlı alış ve satış emirlerini gerçekleştirmeniz için işlem programı da olması gerekiyor. Faiz artırım haberlerinin gelmesi emtiaları canlandırabilir, aynı şekilde faiz düşürücü hamlelerin gelmesi de rakamların gerilemesi için tetikleme mekanizması olarak düşünülebilir.
Enflasyon oranının özellikle gelişmiş ülkelerde yüksek gelmesi rakamların hafif de olsa yükselmesine neden olabileceği mümkündür. Fakat bu tür haberleri yatırımcılar fiyatlandıracak mı asıl soru burada saklı diyebiliriz. Kaldıraçlı sistemler kar ve zarar miktarlarını artırabildiği açıktır ve “ben bu sistemi kullanmak istiyorum” diyen bir katılımcı genel mantığı temel ve teknik analiz açısından bilmiyor ise sanal hesaplarda kalmasını ve kendisini orada geliştirmesini tavsiye ederiz.
Fırsatlar, krizleri, fiyat gerilemeleri ya da yükselmeler her zaman olacaktır ve asıl dikkat edilmesi gereken ben hangi dönemlerde, hangi özelliklerin yaşandığı saat dilimlerimde işlemlere girmeliyim sorusuna cevap bulmaktır. 24 saat boyunca arayış içerisinde olmamalısınız ve kendinize özel saat dilimlerini belirlemelisiniz. Örneğin ABD’de bugün tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamları mı açıklanacak veya farklı veriler de aynı gün içinde mi gelecek? Saatleri bir yere not edin ve o zaman programınızı açık sevdiklerinize de zaman ayırmayı unutmayın.